PWR! LSVT-BIG

Onze missie

In het Parkinson Training Centrum bieden wij programma’s aan die gebaseerd zijn op de meest recente bevindingen op het gebied van fysio-oefentherapie bij Parkinson. Ons doel is om zo veel mogelijk mensen met Parkinson in Nederland hiermee bekend te maken, zodat ze oefeningen kunnen inzetten als een medicijn! Het is namelijk belangrijk dat je oefent, maar ook dat je weet hoe je moet oefenen.
Wij zijn hierbij geïnspireerd door Sparking boxing, PWR!Power training en het LSVT-BIG-programma uit de VS. Al deze programma’s kunt u individueel volgen ( ook aan huis) en in groepsverband.

Exercise is more than just fitness; it is a physiological tool in the fight against Parkinson disease. Exercise4BrainChange : Dr.B.Farley

PWR! Power Training

Parkinson Welness Recovery!
In de VS heeft Dr. Farley het PWR! programma in 2015 ontwikkeld. Dit wordt gezien als een uitbreiding op de LSVT-BIG-training. Het principe “Exercise For Brain change” is door haar wetenschappelijk verder onderbouwd. Zij heeft dit vertaald in een specifiek en praktisch oefenprogramma en een trainingscentrum voor Parkinsonpatiënten in Tucson. Dit oefenprogramma bestaat uit het trainen van  functionele vaardigheden en kan op de rug, buik, hand-kniestand, zittend en staand uitgevoerd worden.  Het zijn bewegingen die ook in het dagelijks leven veel voorkomen en die bij Parkinson vaak kleiner en slechter gecoördineerd worden. Iedereen kan aan de hand van deze oefeningen precies de handelingen uit het dagelijks leven trainen waar men verbetering in wil bereiken.

LSVT-BIG

LSVT-BIG is het eerste specifieke programma voor Parkinson uit 2005. Dit programma draait al langer succesvol in het Meander Ziekenhuis Amersfoort en wij hebben onlangs een samenwerkingsverband gesloten. In het oefenprogramma wordt het groot bewegen van het hele lichaam gecombineerd met het gebruik van de stem. Het programma bestaat uit vier individuele sessies per week gedurende vier weken lang.  Men moet ook elke dag een half uur thuis oefenen. Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en leidt vaak tot snelle verbeteringen. De oefeningen moeten de rest van het leven gedaan worden. Anders verliest u hetgeen wat u heeft opgebouwd. Dit programma kunt u bij ons volgen. Hierna is het mogelijk om het geleerde bij te houden tijdens wekelijkse groepslessen. Sommige mensen komen na 6 of 12 maanden voor een follow up van het LSVT programma. Vorig jaar is er in Amersfoort een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten afgerond. Zie onderstaande linken:

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/parkinsonpatient-gebaat-bij-overdrijving.htm

Parkinson en de kunst van het resetten: een interview met Willem Oudegeest