Therapie

Voor wie?

Voor iedereen met de diagnose: ziekte van Parkinson. Zodra u weet dat u Parkinson heeft, kan u zich melden. Vroeger werd fysiotherapie/oefentherapie pas ingezet zodra er klachten of problemen waren. Nu gaat het er juist om direct te starten!

Ook mensen die denken dat het te moeilijk of te zwaar is, worden aangeraden het toch eens te proberen. De oefeningen en vaardigheden kunnen in verschillende posities en op uw eigen niveau uitgevoerd worden. Wij kiezen in overleg met u voor het LSVT-BIG Programma, de PWR! training of een gemengde vorm . Dit is afhankelijk van uw mogelijkheden en handelingen in uw dagelijks leven die u wil verbeteren. Iedereen krijgt een oefenprogramma op maat.

Fysio-oefentherapie

Individueel( ook aan huis) of in kleine groepjes therapie op basis van de PWR! en/of LSVT-BIG en de nieuwe Europese richtlijn voor fysio-oefentherapie.


In het Parkinson trainingscentrum is het mogelijk om één op één therapie te krijgen bij ons of bij u thuis en in groepsverband. Het oefenprogramma wordt afgestemd op uw individuele hulpvraag en fysieke capaciteit. We maken samen met u een inschatting welke handelingen uit uw dagelijks leven moeten verbeteren. Bij aanvang van het programma doen we een aantal testen (deze worden na afloop herhaald). Hierna formuleren we samen uw persoonlijke doelen en maken wij het oefenprogramma. We starten bij iedereen met een vier wekelijks programma waarbij vier keer per week een uur intensief getraind wordt. U krijgt ook huiswerkoefeningen mee. Na deze vier weken wordt geëvalueerd en besproken hoe u verder kunt. Het is namelijk de bedoeling om de rest van uw leven te oefenen! Als de doelen nog niet behaald zijn, wordt het programma verlengd.Sommige mensen blijven wekelijks een of meerdere trainingen volgen. Anderen komen af en toe langs voor controle en bijsturing van hun programma. Zij doen het zelf thuis.

Groepstraining

Omdat het van belang is dat u elke dag blijft oefenen en omdat het gewoon leuker en gezelliger is, kan u onder begeleiding in groepsverband blijven trainen.

Boksen

Meen je dat? Ga je echt boksen? Waarom zou je gaan boksen als je Parkinson hebt? Boksen is bij uitstek een sport die het vermogen van neuroplasticiteit aanspreekt. Dit vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan uitdagingen, wordt vooral bereikt door uitdagende inspanning waarbij de doorbloeding bevorderd wordt. Boksen heeft naast deze belangrijke kenmerken nog iets meer. Door de eisen die het boksen aan je stelt en de manier waarop wij het aanbieden train je ook je cognitieve vaardigheden. Maar door boksen krijg je juist Parkinson, hoor je vaak. Denk aan Mohammed Ali. Hij kreeg zoveel klappen op zijn hoofd. Wij gebruiken alleen het goede uit de bokstraining en daarom laten we het fysieke contact achterwege. Deze training is niet voor iedereen geschikt. Uw persoonlijke situatie wordt daarom eerst uitvoerig in kaart gebracht.

Second opinion

Komt u van verder weg? Of vindt u prettig om bij uw eigen fysio of oefentherapeut blijven?

Het is mogelijk om voor een advies en eventuele bijstelling van uw huidige fysio-oefentherapie programma langs te komen. Heeft u het gevoel dat u al langere tijd hetzelfde doet? Wilt u een optimalisatie van uw oefenprogramma? Wilt u zeker weten dat u goed bezig bent? In dit geval kan u ook bij ons terecht en volgt na afloop een advies en overdracht naar de eigen fysio-oefentherapeut.